29 aprilie

Citește un pasaj din Evanghelia după Matei. Capitolul 27, art. 45-54.

Astăzi, Vinerea - amintirea Patimilor Domnului Sf economisire nostru Isus Hristos.

În această zi, Liturghia nu este permisă de Constituția Bisericii, și, prin urmare, Evanghelia compozit este citit pentru serviciul de seară, care include pasaje din Evanghelia după Matei, capitolul 27, versetele 1-44; Evanghelia după Luca, capitolul 23, versetele 39-43; Matei, capitolul 27, versetele 45-54; Evanghelia lui Ioan, capitolul 19, versetele 31-37, din Evanghelia după Matei, capitolul 27, versetele 55-61. Aceste pasaje ne spune despre Patimile Domnului Sf economisire nostru Isus Hristos.

Astăzi, aș dori să atrag atenția asupra unui pasaj din Evanghelia după Matei, capitolul 27, versetele 45-54.

45. Acum, din ceasul al șaselea sa făcut întuneric peste toată țara, până la ceasul al nouălea;

46. ​​Și la ceasul al nouălea, Isus a strigat cu glas tare, Sau! Lama sabahtani? adică: Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu! ce M-ai părăsit?

47. Unii dintre cei ce stăteau acolo au auzit acest lucru, au spus, El cheamă pe Ilie.

48. Și îndată, unul dintre ei a alergat și a luat un burete, la umplut cu oțet și la pus într-o trestie, și ia dat să bea;

49. Restul a spus, Lăsați-l, să vedem dacă va veni Ilie să-l salveze.

50. Isus a strigat din nou cu voce tare, a dat duhul.

51. Și iată, perdeaua templului sa rupt în două de sus până jos; și pământul sa cutremurat; și stâncile de închiriat;

au fost deschise 52. Și mormintele; și multe trupuri ale sfinților care adormiti luat naștere,

53. Și a ieșit din morminte, după învierea lui, și a intrat în sfânta cetate, și s'au arătat multora.

54. Sutașul și cei împreună cu el paza Isus, a văzut cutremurul și lucrurile care au fost făcute, s-au temut foarte tare, spunând: Cu adevărat, acesta a fost Fiul lui Dumnezeu.

Vorbind despre răstignirea Domnului nostru Isus Hristos, evanghelistul Matei indică faptul că Mântuitorul a fost adus la un loc numit Golgota, ceea ce înseamnă craniu. Era un mic deal, la acea vreme în afara zidurilor Ierusalimului, spre nord-vest. Cuvântul ebraic pentru „Golgota“ înseamnă „frunte, craniu“, și, prin urmare, un loc numit Golgota. Conform tradiției evreiești vechi, dealul sub Adam a fost îngropat, este simbolul unui craniu, pe care le vedem pe pictogramele de la rastignirea lui Isus Hristos.

Din continuare povestea Evangelista Matfeya, rezultă că moartea Domnului pe cruce a fost precedată de întuneric acoperă pământul din ceasul al șaselea, sa făcut întuneric peste toată țara, până la ceasul al nouălea (Matei 27, 45.), care este, în timpul nostru de la prânz până la ora trei după-amiază. Și a fost un semn, vorbim despre eveniment uimitor și extraordinar - moartea iubitului Fiu al lui Dumnezeu.

Sensul ascuns al suferinței Crucii lui Hristos este descoperită în exclamația: sabactani? Lama sabahtani? adică: Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu! ce M-ai părăsit? (Mat. 27, 46). Acest strigăt, desigur, nu a fost un strigăt de disperare, ci doar o expresie a cea mai adâncă tristețe Godman suflet. Pentru jertfa de răscumpărare a este desăvârșită, era necesar ca Dumnezeu-om la partea de jos a băut paharul suferinței umane. Acest lucru este necesar ca Isus răstignit nu a simțit bucuria unicității Sale cu Dumnezeu Tatăl. Toată mânia lui Dumnezeu, care, în puterea adevărului divin, a revărsat asupra omenirii păcătoase ca acum să se concentreze pe un singur Hristos, Dumnezeu așa cum au fost, l-au lăsat. Printre cele mai grave infracțiuni, care pot imagina chinul trupului și a sufletului se pleacă a fost cel mai dureros, și de ce radiați din gura lui Isus este o exclamație dureroasă.

Sfințitul Iustin (Popovici), așa spune aceste cuvinte: „Aici este o adevărată, reală, omul Isus perfect. Aici totul fără urmă în acest strigăt moarte și striga: Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu! ce M-ai părăsit? Păcatul omului am fost pe toate laturile înconjurat, asediați, atacat în mod constant și bate, chinurile, greve, ucide. Unde ești, Doamne? Protejați-mă de forțele teribile ale păcatului uman și rău. Fiecare dintre bărbați, păcătosul și cel mai păcătos, de la Adam, ei sunt în mine, le-am purta în el însuși, am avut grijă de toate păcatele lor. Oh, cât de greu este natura umană să păcătuiască! păcatul - este un chin constant și agonie. Știu că o persoană în primul rând să te las, Dumnezeule, și apoi el însuși. Și pentru a lăsa să cazi o dată în dragoste cu păcatul și du-te după el. Și tu, Doamne uman, oamenii nu doresc să păstreze puterea în sine și el însuși. Le-ai dat libertatea pe care le-a plăcut în mod liber sau respins. Dar, Doamne, Dumnezeul meu, oamenii nici măcar nu știu unde naiba se vor retrage păcatele lor, răul lor. Și acum, iată, eu, omul Isus, mă rog să vă pentru toate acestea, și în loc de toate acestea, și striga cu glas tare: Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu! de ce M-ai părăsit? "

„Sau“ (Dumnezeul meu) este în consonanță cu numele profetului Ilie, care se pronunță ca Elia sau Ely. Acest lucru explică de ce, probabil, unii dintre cei ce stăteau acolo au auzit acest lucru, au spus, El îi cheamă pe Ilie (Matei 27, 47). Și acestea au fost cuvintele Domnului un nou motiv să ia în derâdere la el. Sarcasmul această ridiculizare a fost faptul că, înainte de venirea lui Mesia evreilor se așteptau sosirea lui Ilie. Batjocorind Domnul, ca și cum ar vrea să spună: Este acum din nou, crucificat și revoltat, încă mai visează că el - Mesia, Ilie, și cheamă în ajutor.

Și îndată, unul dintre ei a alergat și a luat un burete, la umplut cu oțet și la pus într-o trestie, și ia dat să bea (Mat. 27, 48). Evident, era vinul acru, fosta băutură comună a soldaților romani, mai ales în vreme caldă. Burete, absoarbe lichidul, razboinicul pune-l într-o trestie, ca agățat pe cruce au fost destul de ridicate de pe sol și nu a putut doar să le aducă pentru a bea.

Isus a strigat din nou cu voce tare, a dat duhul. Și iată, perdeaua templului sa rupt în două, de sus în jos (Mat. 27, 50-51). Era un văl care separă sanctuarul în templul Sfânta Sfintelor, pentru care el nu a putut obține unul dintre acești oameni, cu excepția marelui preot o dată pe an, Ziua Ispășirii.

În plus, un cutremur puternic a avut loc în acest moment, în semn de mânia lui Dumnezeu pe cei care au trădat moartea Fiului Său, cel iubit. Din acest cutremur așezat pietre, și le-a deschis să facă în peșterile de înmormântare. Fericitul Ieronim Stridonsky scrie: „Nimeni nu s-ar îndoi că, în sensul literal al semnificației acestor semne mari [au comis] pe pământ și cer, și tot ce Domnul a arătat răstignirea Lui.“

Într-un semn al victoriei Domnului asupra morții, multe trupuri ale sfinților care adormiti sa ridicat și au ieșit din morminte, după învierea lui, și a intrat în cetatea sfântă, și a apărut celor mulți (Mat. 27, 52-53). Și era o dovadă a puterii lui Isus Hristos și învierea ulterioară. Astfel, moartea lui Hristos a deschis calea pentru sufletele omenești față de Dumnezeu, pentru a le trezi la lucrurile lui Dumnezeu, nemuritor, etern.

Ascultarea cuvintele lectura Evangheliei de astăzi, noi, dragi frați și surori, să înțeleagă că Mântuitorul a coborât de bună voie în abisul suferinței umane. Dacă el a continuat să trăiască, învețe și vindeca, el ar putea atrage atenția și dragostea multora, dar răstignirea face apel direct la inimile oamenilor. Nu este mulțumit cu doar oamenii simpli Învățătură și acceptând moartea pentru noi, Isus a arătat marea Sa iubire pentru noi și de neînțeles pentru mintea umilinței. Și numai cu conceptele de umilință și dragoste, leagă conceptul de libertate. Hristos a făcut unirea cu persoana lui Dumnezeu. Numai prin cunoașterea bunătatea lui Dumnezeu și toate forțele încearcă să rămână în El și cu El, o persoană este capabilă să atingă plinătatea adevăratei Împărății. Ajutați-ne în acest Dumnezeu!

Ieromonakh Pimen (Shevchenko)

Spune-le prietenilor:

articole similare