Când fratele mai mare Boris sa dus la Moscova și a primit o familie acolo, Zinovy Gerdt sa mutat la el. La Moscova, el a fost la școală Elektrokombinata în care a fost un teatru pentru lucrătorii tineri, care mai târziu a devenit un studio de teatru și Pluchek Arbuzov. După producerea de „City la începutul“ studio a devenit un teatru, dar acest lucru a fost împiedicat de război. Actorii TRAM ca participanți la echipele din prima linie invocate rezerve, dar Gerdt a mers la biroul de recrutare și a cerut să-l trimită la partea din față, și un provoeval locotenent an al companiei geniști.

Actorul Robert Lyapidevsky a spus: "Serghei Vladimirovich Obraztsov prin natura nu a putut tolera astfel de acțiuni Gerdt. El le-a înțeles în felul său, iar în al optsprezecelea an, Gerdt a fost chemat la Ministerul Culturii. Acolo, în birou, ministrul de atunci ia reiterat lui Zinovu Efimovici ultimatumul lui Obraztsov: "Sau eu sau Gerdt sau eu" A supraviețuit-o Gerdt calm și frumos, ca un bărbat. Experiența ca atare este evidentă, desigur, nu a fost. El a regretat doar un singur lucru - că își pierdea profesia preferată, partenerii săi iubiți, audiența - după treizeci și șase de ani de muncă în acest teatru.
Cu privire la cariera creatoare ulterioară a lui Gerdt, lăsarea teatrului de păpuși a avut un efect benefic. Sa deschis în fața audienței în concerte și spectacole - orice audiență a fost încântată să comunice cu el.
Gerdt jucat în teatru „Sovremennik“ centru de teatru Yermolova, a jucat în filmul „Romance din timpul războiului“, „pălărie de paie“, „Despre o Gusar săracă spune un cuvânt“ și multe altele.
Zinovy Gerdt a jucat în filmul mai mult de o sută de roluri, printre care: Karl Sigizmundovich de film de școală „Desen“, străjerul cimitir „Trei bărbați într-o barcă“ din comedia muzicală, un om într-o haină de comedie carouri „Tu este Taimyr“ și trei roluri în filmul muzical al copiilor "Mașina, vioara și câinele Blot".
În dragoste cu actorul, regizorii au comportat uneori special pentru Gerdt cel puțin un episod. Nu toate rolurile erau vrednice de acest mare actor, dar faptul că el, cu tristețea sa biblică în ochi, îi înnobilase pe fiecare dintre ei, nu există nici o îndoială. Și faptul că a jucat de două ori pe Arie-Leyb din Baba de la sinagoga lupilor - în filmele "Arta de a trăi în Odessa" și "The Bindler and the King" pare să ia în considerare. Cine, dacă nu el, acest erou de posibilități și de rang?

El era, în general, foarte fericit, dacă erau alături de el profesioniști. Odată ce a spus: "A fi capabil să iubiți talentul altcuiva este, de asemenea, un talent". Și din nou: "Știi ce e enervant? De când sunt bătrână, oamenii mă asculta cu atenție, pentru că o consideră foarte inteligentă. Dar, în realitate, nu este așa. Uitați-vă la mine și amintiți-vă: oamenii inteligenți arată exact opusul. "
Zinovy Gerdt a trăit timp de 80 de ani, iar la sfârșitul vieții sale a fost grav bolnav. Dar el a găsit puterea de a se aduna pentru jubileul numeroșilor prieteni care, adresându-se lui Gerdt, nu știau cum să ascundă lacrimile. În timpul concertului aniversar, Gerdt sa simțit rău, iar în cabinetul unde se odihnea, Yuri Nikulin nu la părăsit.
Zinovy Gerdt nu a fost răsfățat cu faima și cu stelele. Desigur, a avut loc, dar el avea întotdeauna sentimentul că nu a fost cel pentru care a auzit. Actorul a fost întotdeauna nemulțumit de jocul său. Când se așteptau ca el să vină și să facă pe toți să râdă, Gerdt citește dintr-o dată poeziile strălucitoare ale lui Pasternak. El a fost înlăturat din comportamentul "Kinopanorama" pentru "Cred" și "Eu cred" în televiziune, pe care el nu la permis atunci și sa reflectat asupra naturii Churikova și Chaplin.
El și-a meritat viața, munca, dragostea națională. Și nu l-au iubit ca pe un actor sau pe un prezentator, ci ca o persoană. Aparent, motivul este că Zinovu Efimovici este mai mult decât oricare dintre rolurile sale și întreaga lor sumă. Pentru Zinovy Gerdt au existat oameni foarte diferite, au vrut să comunice cu el, să fie prieteni, l-au ascultat. În ultimele decenii ale vieții sale a devenit ghidul moral al mai multor generații de producători și spectatori.