Identități trigonometrice de bază
- sin2 α + cos² α = 1
- tan α · ctg α = 1
- tan α = sin α ÷ cos α
- ctg α = cos α ÷ sin α
- 1 + tg2 α = 1 ÷ cos2 α
- 1 + ctg² α = 1 ÷ sin² α
Formule de adiție
- sin (α + β) = sin α · cos β + sin β · cos α
- sin (α - β) = sin α · cos β - sin β · cos α
- cos (α + β) = cos α · cos β - sin α · sin β
- cos (α - β) = cos α · cos β + sin α · sin β
- tg (α + β) = (tan α + tan β) ÷ (1 - tan α · tg β)
- tg (α - β) = (tan α - tan β) ÷ (1 + tan α · tg β)
- ctg (α + β) = (ctg α · CTG β + 1) ÷ (ctg β - ctg α)
- ctg (α - β) = (ctg α · ctg β - 1) ÷ (ctg β + ctg α)
Formule cu două unghiuri
- cos 2α = cos2 α-sin² α
- cos 2α = 2cos² α - 1
- cos 2α = 1 - 2sin² α
- sin 2α = 2sin α · cos α
- tg 2α = (2tg α) ÷ (1 - tg2 α)
- ctg 2α = (ctg2 α-1) ÷ (2ct α)
Formule cu trei unghiuri
- sin 3α = 3sin α - 4sin3 α
- cos 3α = 4cosf α - 3cos α
- tg 3α = (3g α - tg3 α) ÷ (1 - 3tg² α)
- ctg 3α = (3ctg α-ctg3 α) ÷ (1 - 3ctg² α)
Formule pentru reducerea gradului
- sin² α = (1 - cos 2α) ÷ 2
- sin³ α = (3sin α-sin 3α) ÷ 4
- cos2 α = (1 + cos 2α) ÷ 2
- cos³ α = (3cos α + cos 3α) ÷ 4
- sin2 α · cos2 α = (1 - cos 4α) ÷ 8
- sinφ α · cosφ α = (3sin 2α - sin 6α) ÷ 32
Tranziția de la produs la sumă
- sin α · cos β = ½ (sin (α + β) + sin (α-β))
- sin sin · sin β = ½ (cos (α - β) - cos (α + β))
- cos α · cos β = ½ (cos (α - β) + cos (α + β))