La adăugarea și scăderea polinomilor, este important să puteți utiliza regulile pentru extinderea parantezelor.
Să luăm în considerare două cazuri de dezvăluire a parantezelor:
- când există un semn plus în fața brațelor;
- Când există un semn "-" în fața brațelor.
Reguli pentru divulgarea parantezelor
Pentru a deschide parantezele înaintea cărora este plasat semnul "+", trebuie doar să omiteți parantezele.
Pe plan intern, toate semnele monomialelor rămân.
Să luăm în considerare un exemplu. Extindeți parantezele:
3x 2 - 5xy - 7x + 2 y (5xy - 3x 2 + 8x y 2) = 3x 2 - 5xy - 7x + 2 y 5xy - 3x 2 y 2 + 8x
Pentru a deschide paranteze, precedate de un „-“ semn, trebuie să ștergeți parantezele și înlocuiți toate semnele de pe monoamele în paranteze opuse.
Să luăm în considerare un exemplu. Extindeți parantezele:
7t 3 - 4p - (2t - tn + t) = 7t 3 - 4p - 2t + tn - t
Rețineți că, în acest exemplu, semnul "-" precede parantezele, atunci când parantezele sunt extinse, toate monomialele schimbă semnele spre cele opuse.
Cum se adaugă și se scade polinoamele
Pentru adăugarea sau scăderea polinomilor:
Rezultatul sumei și diferența dintre două polinoame este un polinom.
Să luăm în considerare un exemplu. Găsiți diferența de polinoame.
3a 2 + 8a - 4 și 3 + 8a - 5a 2
- Să scriem un exemplu. Nu uitați să închideți întregul al doilea polinom în paranteze.
3a 2 + 8 a - 4 - (3 + 8a - 5a 2) = 3a 2 + 8a - 4 - 3- 8a + 5a 2 = 3a + 5a 2 2 + 8a - 8a - 4 - 3 = 8a 2 - 7
Exemple de adăugare și scădere a polinomilor
- Găsiți suma polinomilor 4x - 1 și 5 - 3x
4x - 1 + (5 - 3x) = 4x - 1 + 5 - 3x = 4x - 3x - 1 + 5 = x + 4
2c - (-b + c) = 2c + b - c = 2c - c + b = c + b
- x 2 - (4ax + x 2) = - x 2 - 4ax - x 2 = - x 2 - x 2 -4ax = -2x 2 - 4ax