20 de lecții înțelepciunea lui Tao a continuat - înțelepciunea vieții - articole interesante - portal internet -

20 de lecții de înțelepciune: DAO continuat

Lecția 16: am mers foarte atent la alegerea de prieteni

Ca și dragostea prietenia nu se dezvolta de la sine și necesită o atenție urgentă. Confucius abia a vorbit pe tema iubirii, dar foarte interesat de prietenie, sfatul său în această privință astăzi și surprinzător de relevante. Prima recomandare se referă la criteriile de selectare a prietenilor: în cazul în care valoarea unui alt foarte diferită de a mea, această comunicare nu va funcționa. Următoarea vine onestitate: ar trebui să spună întotdeauna ceea ce crezi, chiar dacă este neplăcut. Un alt punct important - devotamentul pe care trebuie să fim prieteni credincioși în toate împrejurările, și niciodată nu încalcă obligațiile. În cele din urmă, trebuie să fim capabili să recunoască talentele prietenilor și să le încurajeze să să dezvolte aceste talente.

Sunt sincer cu prietenii mei și să nu fie frică să-i avertizeze dacă cred că sunt greșite. Dar eu o fac tacticos.

Cu prietenii, eu este ceea ce este: masca nu este în prietenie.

Legare de prietenii am înfrâna entuziasmul lui: prietenia are loc treptat.

Nu aleg prietenii de dragul de beneficii care ar putea deriva din prietenia: nu are nimic de a face cu auto-interes.

Sunt precaut de soluții prea simplu: cartier - lipsa unui motiv de prietenie, este important adevărata înrudirea a sufletelor.

Nu deda slăbiciunea prietenilor mei. Nu sugerez să bea persoanei care bea prea mult, sau țigări - cineva care vrea să renunțe la fumat.

„Nu te uita pentru prietenii care te-au concesionate moral.“ Confucius

Lecția 17: limitez nevoile lor și să se stabilească pentru ceea ce am.

Bamboo este asociat cu o restricție care simbolizează granița pe tulpina. Ca budiști, marii înțelepți taoiști nu obosesc să ne avertizeze de atașamentul excesiv la bunuri materiale. Bani și de proprietate - lucrurile nu-i rău, dar omul nobil le dă locul pe care îl merită: ele nu sunt, în primul rând, pentru că viața interioară și dezvoltarea spirituală este mai importantă. „Din cele 100 de planuri de bogat 99 - sunt moduri de a deveni mai bogat“ - proverb chinezesc. Problema nu este de bani în sine, și în funcție de, ele generează: mai mulți bani care o persoană are, cu atât mai mult el vrea. Este important să se limiteze lăcomia lor, pentru că ne duce departe de noi înșine și ne face să uităm de Tao.

Bani pentru mine - ea nici mai mult nici mai puțin înseamnă.

Știu că scopul existenței umane - pentru a deveni mai bogat. Dar această îmbogățire nu are nimic de-a face cu bunuri materiale.

Nu mă echivala cu contul meu bancar, eu sunt atât de mult mai mult.

Mă opresc să ne comparăm cu cei care au mai mult decât mine, încerc să ne comparăm cu cei care au mai puțin.

Eu nu cad în capcana supra-consumului. Înainte de a lua punga, mă întreb ce am cu adevărat nevoie.

„Nu există nici o nenorocire mai mare decât lăcomiei, și nu există nici o mai mare dezastru decât spiritul defrișării. Cel care este capabil să te limitezi să fie suficient. " Lao Tzu

Lecția 18: Eu încerc să trăiesc mai simplu și cu atenție pentru a alege propriile lor de divertisment.

Pentru a atinge excelența, trebuie să fie în măsură să renunțe la tot ceea ce dezordine viața și se mută departe de Tao. 500 de ani î.Hr., marii înțelepți chinezi au îndemnat contemporanii săi să trăiască mai ușor, să nu se împrăștie și nu cedează la mediul agitat. Așa că au spus, pentru a vedea ce am ajuns azi? Ca un grădinar care tunde garduri vii, fiecare dintre noi trebuie să se retragă treptat din clase goale să se concentreze asupra lucrurilor esențiale. Irosirea pierd timpul liber, ne pierdem, deci trebuie să mai pierde timpul pe lucruri care nu ne dau nimic și nu au nimic de-a face cu interesele noastre reale.

Am uitat despre activitatea frenetică și exercițiu fizic în inacțiune: restabilesc ritmul natural și a descoperi beneficiile lentoarea.

În timpul meu liber prefer activități care mă îmbogățesc, și nu intretii, Învăț să refuze invitațiile pe care nu mă interesează.

Eu nu citesc cartea, pentru că este menționată, sau ea a plăcut vecin. Alegerea mea de cărți de citit ar trebui să aibă o logică internă.

Eu nu fac numirile în medii zgomotoase: cum pot asculta la prieteni, dacă nu auzi propriile gânduri?

Nu sunt forțând pe nimeni să împartă cu mine petrecere a timpului liber. Toată lumea trebuie să folosească propriul lor timp cum îi place.

„Oricine se uită într-un flux plin de noroi, nu se poate vedea în cazul în care o sursă pură.“

Lecția 19: Eu sunt în mod constant de formare puterile tale de observare.

Confucius a subliniat în repetate rânduri că gestul este mai important decât cuvintele. Pentru a forma o opinie interlocutorului, el nu numai că a ascultat, dar, de asemenea, urmărit îndeaproape. Profesor ne spune să observăm celălalt nu a critica, ci pentru a ajunge să le cunoască și astfel ajunge să se cunoască pe sine. Nimic nu este mai greu decât să ne vedem așa cum suntem, deci greșelile altora ar trebui să fie văzut ca un avertisment: dacă le observăm, atunci cel mai probabil, acestea sunt direct legate de noi înșine. Prin urmare, este necesar să se obișnuiască să vă observe tot ce se întâmplă în jur. Și, în consecință, să vorbească mai puțin: ne costă să deschidă gura, și capacitatea de a percepe slăbește.

Ori de câte ori văd pe cineva defect, mă întreb dacă același lucru cu mine.

Consider cu atenție casele oamenilor: ei spun multe despre locuitorii săi.

Analizand omul, am să acorde o atenție la hainele. pe marca de masina, sportul preferat și modul în care el preferă să-și petreacă timpul liber. Toate mesajele pot fi luate în considerare într-un limbaj special, ceea ce spune multe despre o persoană.

Am evitat opinia superficială, care alunecă fără să se oprească și se uită fără să vadă.

Uita-te la a nu judeca. Ochii mei trebuie să fie atent, dar lipsit de prejudecăți sau rea voință.

Nu insista asupra propriei persoane. Prea multă atenție - un mod sigur de a nu vedea nimic în jur.

„Observați comportamentul persoanei, de a se îngropa în motivele acțiunilor sale, să învețe ceea ce îl face fericit. Că va rămâne un mister pentru tine? „Confucius

Lecția 20: Eu respect corpul și să aibă grijă de ea.

Înțelepciunea chineză spune că preocupările SA organism - este în primul rând un imperativ moral. Corpul nostru nu este al nostru, este un „shell dat nouă de către Cer și Pământ“, a declarat Chung-tse. Aceasta este o manifestare a energiei qi în forma cea mai condensată de ea: sănătatea noastră depinde de circulația armonioasă a Qi-ului prin canale, numite meridiane. Pentru a menține corpul nostru într-o stare în care suntem lui „remarcabile“, nu este suficient: trebuie să încercăm să realizeze pe deplin potențialul său. Corpul și spiritul sunt strâns legate: lucrează la prima secundă ne îmbunătățim. Trebuie să ne dăm seama la această unitate esențială a corpului și a spiritului și simt o mare importanta exercitiilor fizice regulate sunt pentru echilibrul nostru mental.

Pentru a înțelege în ce stare de spirit Sunt în, eu ascult corpul tau: acesta este cel mai bun barometru al stării mele interioare.

Eu lucrez afară „de dragul“ trupul meu, și nu un „contrar“ pentru el, eu nu alerga pentru realizările sportive și acțiuni în ritmul lor propriu.

Grija despre armonia mișcărilor lor, am contribui armonia mea interioară.

Nu sunt strecurat, exercitându-și merge dincolo de ceea ce este împotriva naturii. Un om înțelept nu este niciodată obosit: respectarea corpul, el trăiește în armonie cu dao lui.

Nu am ratat un prânz și să mănânce, stând în fața calculatorului. Accept mâncarea într-o atmosferă relaxată și mesteca bine.

Oricine mânca prea mult, rău Ascultați corpul tau: este perfect capabil să ne informa că suficient.

„Cei care trăiesc mai presus de toate ar trebui să aibă grijă de corpul său. În plus, care nu vrea să aibă grijă de corpul tău, este mai bine să arunce această lume. "